Hemmabioljud


Det finns en del att tänka på när du ska välja ditt hemmabiosystem. Om du har begränsat med pengar kan du skaffa din utrustning i rätt turordning för att få ut mesta möjliga av den.

Ett ljudsystem till din hemmabio kan vara en dyr affär men det går att få lägre pris om du vet var  och hur du ska leta.

Hemmabio

Att leta efter produkter på rea är ett bra första steg. Det är ständigt rea någonstans men under just jultider och sommartider är rean som störst. Hittar du inte passande produkt på reahyllan kan du alltid skapa din egen rea.

Det kan du göra genom att använda dig av rabattkuponger. Rabatterat.nu är en sida som samlat de allra bästa rabattkupongerna i de allra bästa affärerna. Är du på jakt efter ett nytt högtalarsystem kan du därför kika in hos dem och se vad de erbjuder. De har bland annat rabattkuponger hos underhållningsbutiken CDON, där du hittar många produkter inom bland annat just hemmabio.

De olika högtalarna

Börja med att köpa fronthögtalare och se till att anpassa storleken på högtalarna efter rumsstorleken. I ett stort rum låter alltid stora högtalare bäst men det behöver inte stämma i ett litet, då små högtalare låter lika bra eller till och med bättre.

Därefter skaffar du en förstärkare. Om du köper stora högtalare bör du också köpa en större förstärkare. Vet du helt säkert att du inte kommer utöka ljudsystemet mer är det bästa att skaffa en stereoförstärkare. Den ger ett bättre och starkare ljud om du endast har fronthögtalare, men en hemmabioförstärkare har fördelen att den har fler inkopplingsmöjligheter, bland annat HDMI. Om du är tvungen att välja är det bättre att lägga mer pengar på förstärkaren än på högtalare.

Nästa steg är en subwoofer som ger ljudet ett större djup oavsett hur stora högtalare du har. Nästan allt tal i en film kommer ur centerhögtalaren. Den ska vara så nära TV:n som möjligt för att ge en mer verklig känsla av att det är personerna på TV:n som talar. Om möjligt bör den vara av samma märke som fronthögtalarna för att få rätt ljudnivå när ljudet växlar mellan de olika högtalarna.

Extrautrustning

För att få det riktiga bioljudet kan du lägga till ett par surround- eller surround-back-högtalare. Då det nästan bara är effekter som hörs ur dem behöver de inte vara särskilt stora, men gärna av samma märke som övriga högtalare. Det finns också bland annat höjdhögtalare för att förbättra ljudet framför dig på höjden.