Fixa akustiken i hemmabion


shutterstock_230243485

Man kan lägga ned en hel del pengar i ett hemmabiosystem, men man får verkligen inte glömma själva rummets egenskaper om man vill att det ska låta bra.

Rum kommer i många olika varianter och med olika egenskaper. En egenskap man ska titta på är den så kallade egenresonansfrekvensen, detta är en frekvens som antingen förstärks eller släcks oproportionerligt beroende på var i rummet man befinner sig.

Det man pryder rummet med kommer även att ha en inverkan på hur ljudet tar sig runt, saker som gardiner och växter absorberar till exempel diskanten men lämnar de andra frekvensområdena obehandlade. Detta är anledningen till varför man har ljudabsorbenter, vilket kan komma i form av tavlor gjorda med särskilda dukar.

Högtalarna har vi gått igenom tidigare, men vi tar en snabb titt på placeringen ändå. Man bör alltid utgå från en tänkt cirkel där mittpunkten är där man sitter och alla högtalare, utom suben, är därför på samma avstånd från denna position. Avståndet mellan högtalare och väggen kommer att påverka basresponsen, man brukar säga att de ska sitta tätt mot väggen i ett litet rum och minst 1,5 meter från väggen i ett stort rum. Dock så ska man vara beredd på att skaffa dämpning på väggen bakom högtalarna i ett stort rum.

Vad gäller bildytan så är det ju många som tänker sig ju större desto bättre. Dock så måste man hålla i åtanke att ju större bilden blir desto längre i från varandra kommer högtalarna att hamna för att kunna få ett bra stereoperspektiv. När högtalarna kommer närmare sidoväggarna får man dessutom mer ljudreflexer.